21/02/2009

Danmark nummer et på Facebook


"Danmark nummer et på Facebook

Antallet af danskere på netmødestedet Facebook blev næsten tredoblet i 2008. Danmark er nu verdens største »facebooknation«.

Danmark er nu nummer et. Med indgangen til 2009 har danskerne overhalet Canada i antal profiler pr. indbygger på netmødestedet Facebook. 34 procent af den danske befolkning har lagt et billede ud af sig selv med kontaktoplysninger på det ombejlede netværk. I Canada er det 33 procent. Så sent som i begyndelsen af december var det danske tal på 30 procent.

I det hele taget er væksten af danske brugere eksploderet i det seneste år. Ifølge en undersøgelse fra IT-virksomheden Komfo, der hjælper virksomheder med at profilere sig på Facebook, steg antallet af brugere alene i 2008 med 268 procent i Danmark. Ifølge rapporten er et usædvanligt højt antal af midaldrende og ældre i Danmark brugere sammenlignet med andre lande.

»Et udpluk af gennemsnitsalderen i andre populære Facebook-lande viser, at Danmark højst sandsynligt er det land i verden med den højeste gennemsnitsalder. Blandt andet dette faktum har været med til at gøre Danmark til det største Facebook-land i verden,« hedder det.

Ældre stiller krav

Direktør i Komfo, Rasmus Møller-Nielsen, finder udviklingen i alderssamensætning specielt interessant.

»Den er markant, selv når man sammenligner med lande, vi normaalt sammenligner os med. Men Facebook står hermed også over for nogle store udfordringer i Danmark. De ældre brugere stiller større krav til kvalitet i indholdet,« siger direktøren.

Facebook blev grundlaagt som studienetværk i 2004 på Harvard Universitet i USA og blev først for alvor kendt i Danmark under valgkampen i 2007. Her brugte statsminister Anders Fogh Rasmussen det i sin kampagne og slog udfordrer Helle Thorning Schmidt i »antal venner«. Siden har mange meldt sig for at opnummere deres antal af kontakter og forsøge at udvide deres sociale netværk. I dag er der 1.861.480 danskere, der tæller »venner« på Facebook. Én af dem er Michael Lemberg, der kalder sig »professionel facebooker«. Han har bemærket Danmarks nye førsteplads i antallet af medlemmer og skriver på faceblogger.dk:

»Jeg gætter på, at danskernes store opbakning til Facebook skyldes, at vi også er verdens mest tillidsfulde folk. Det passer godt til den åbne og sociale mentalitet, vi møder på Facebook, og betyder at vores færden på Facebook kræver meget lille tilvænning, før vi får noget ud af det.«

Det har været genstand for debat, at folk, der opretter en profil på Facebook, afskriver alle rettigheder til billeder og oplysninger. Facebook kan frit gøre brug af eksempelvis billeder i andre sammenhænge, uden at folk kan sige fra. Det har ligeledes vist sig svært for eksempelvis efterladte at få profiler af døde familiemedlemmer slettet. Intet af det har imidlertid dæmpet danskernes iver efter at være på Facebook."

Kilde: Berlingske Tidende, 25/1/2009

Ingen kommentarer:

Send en kommentar