28/02/2009

Danmark i top på konkurrencedygtighed


"Danmark i top på konkurrencedygtighed

Danmark er verdens fjerde mest konkurrencedygtige land. På førstepladsen ligger Schweiz.

De skandinaviske lande ligger traditionelt lunt i svinget, når det gælder konkurrencedygtighed. 

Og det gør de også i år, selv om Danmark må finde sig i at miste sin tredjeplads fra 2005 til Sverige, og i det nye indeks er på fjerdepladsen. 

Andenpladsen i indekset fra World Economic Forum har Finland. 

Danmark, Finland og Sverige bliver alle rost for bugnende statskasser og lav statsgæld. Der er også klap på skulderen for et højt velfærdsniveau og et godt uddannelsessystem´. 

Schweiz er bedst
Ifølge indekset er Schweiz verdens mest konkurrencedygtige land, med ros for blandt andet god statsførelse og en høj grad af forskning. 

Førstepladsen har banklandet i alperne taget fra USA, der er blevet rangeret helt ned på en sjetteplads. Blandt de mange kritikpunkter af supermagten hører en dårlig økonomi og dårlig velfærd for borgerne. 

Også landets dårlige håndtering af orkanen Katrina i New Orleans sidste år trækker ned, mens USA’s overlegenhed på forskning og innovation holder USA på sjettepladsen. 

Måler konkurrenceevne
Konkurrencedygtighedsindekset, som er del af Global Competitiveness Report fra World Economic Forum, måler på forskellige mere eller mindre håndgribelige parametre, deriblandt forskning, omstillingsparathed, økonomisk styrke, regeringsførelse og befolkningssammensætning. 

De forskellige faktorer danner tilsammen billedet af et lands evne til at udvikle sig, holde sin økonomi i vækst og være et spændende investeringsland. 

Nederst i indekset ligger da også netop de korruptionsplagede lande i Afrika syd for Sahara, der samtidig slås med fattigdom, AIDS og dårlig infrastruktur. 

Økonomisk diskussionsklub
World Economic Forum, der udgiver den årlige rapport, er et diskussionsforum for verdens økonomiske problemer. 

På det årlige møde diskuterer regeringsledere, politikere, erhvervsledere og kunstnere fra hele verden aktuelle udfordringer for verdenssamfundet. 

Det årlige hovedmøde finder sted i netop Schweiz, der ligger øverst i konkurrencedygtighedsindekset i år."

Kilde: Politiken, 26/9/2006

Ingen kommentarer:

Send en kommentar