31.01.2009

Basshunter: Danske piger bedst


" Basshunter: Danske piger bedst

Den svenske musiker foretrækker danske piger fremfor de svenske. De er nemlig til hårdere sex, mener han

Jonas har haft en dansk kæreste, og hun kunne styre ham, fortæller han. 

Jonas, der er røget ind på førstepladsen af den engelske hitliste med sit nye album, 'Now You’re Gone', lægger slet ikke skjul på, at han godt kan li' piger – og især danske.

– De er helt vilde. Jeg havde faktisk en dansk kæreste på et tidspunkt. Meget dominerende. 'Jonas, hent mine tøfler', 'tal ordentligt', 'hvad laver du, mand?', 'for helvede, stop med den idiotiske computer', råbte hun, og jeg kunne bare optræde som hendes skødehund.

– Med andre ord en bitch?
– Hun kunne styre mig.
– Er danske piger kønnere end de svenske?
– De er bedre. De vil have hårdere sex.
– Man skal kunne mærke og høre det. Med danske, så ringer naboer eller hotel-receptionister midt om natten og trygler: Hold nu op, for satan!"

Kilde: Ekstrabladet, 21/09/2008

30.01.2009

Danske praktiserende læger blandt Europas bedst lønnede

"Danske praktiserende læger blandt Europas bedst lønnede

Familielægens løncheck herhjemme hører til Europas mest fede, viser ny hollandsk undersøgelse. Danske praktiserende læger løn er steget med 46 pct. på to årtier, men briter og tyskere har oplevet et sandt indtjeningsboom.

Praktiserende læger i Danmark tjener fedt. Faktisk lå der 63 pct. mere i danske familielægers lønningsposer i 2005 end i deres svenske kollegers. Danskerne tjente således også over en halv gang mere end læger i Frankrig og Finland, hvorimod kun tyskerne og briterne overgik os med henholdsvis 3 pct. og 54 pct. højere lægelønninger.

Det viser resultaterne af en ny hollandsk undersøgelse, der placerer Danmark på en tredjeplads for indkomst før skat til praktiserende læger blandt otte europæiske lande. De danske praktiserende læger er således gået 46 pct. op i indkomst siden 1985. Det er formanden for PLO, Michael Dupont, godt tilfreds med.

»Det er jeg da glad for, men vi kan gøre det endnu bedre. Det illustrerer jo vores stigende værdi for det danske sundhedssystem. Vi har en central position, og derfor ser jeg også med stor sympati på, at vi har en fornuftig aflønning,« siger Michael Dupont.

Undersøgelsen, der er på vej til offentliggørelse på onlinetidsskriftet BMC Health Services Research, viser samtidig en dramatisk spredning i lønniveauerne.

Konstruerede lønniveauer
Forskerne har modregnet indtægter og praksisudgifter for ’general practioners’ de seneste årtier, og ved hjælp af Verdensbankens købekraftsindeks, Purchasing Power Parity, er det lykkedes dem at omregne alle lønniveaerne til såkaldt konstruerede – ikke pålydende – forholdsindkomster, sammenlignelige på tværs af landene.

Danskerne stiller sig her med i gennemsnit 650.000 danske kr., i forhold til eksempelvis Hollands 631.000 kroner og Storbritannien med lidt over en mio. kr.

Dramatisk indkomstfremgang
Storbritanniens praktiserende læger kan især tilskrive deres førsteplads en dramatisk indkomstfremgang efter de seneste års reformer af praksissystemet. Nederst blandt de otte lande finder vi Belgien, hvis læger til sammenligning tjener 203.000 kroner årligt.

Danmark i toppen
Den hollandske undersøgelse viser tilmed, at danske praktiserende læger i år 2000 havde den højeste timeløn og den tredjehøjeste indkomst per patient blandt de otte deltagende lande.

»Danske praktiserende læger har længe ligget i toppen af lønningerne. De har formået at bevare deres relativt høje indkomstniveau, også over tid,« siger Wim Groot, professor i sundhedsøkonomi ved Maastricht Universitet i Holland, der er medforfatter på undersøgelsen.

Sundhedsøkonom Wim Groot peger på en tendens og mulig forklaring: At læger i lande med såkaldt ’gate-keeping’, hvor adgangen til specialister skal ske via den praktiserende læge, synes at tjene gennemsnitligt mere end i lande med direkte speciallægeadgang.

Gate-keeping øger indkomster
»I lande med reguleret adgang til medicinsk behandling og talrige visitatorer har de praktiserende læger haft langt bedre mulighed for at opretholde deres høje indkomster i forhold til lande med en mere fri adgang til medicinsk behandling. Det er et meget effektivt instrument for professionelle behandlere til at bevare eller øge deres indkomst,« siger Wim Groot.

En forhandling det hele
»I og med den praktiserende læge kontrollerer udgifterne til sygehusvæsenet, så belønner man dem også højere. Det er jo en forhandling det hele,« siger Michael Dupont.

»Vi vil godt forhandle nogle honorarer hjem af en tilstrækkelig størrelse, og så vil sundhedsvæsenet gerne have til gengæld, at vi styrer udgiftsudviklingen, der udløses af vores arbejde, fornuftigt. Og det gør vi jo også. Det handler om at få folk hen de rigtige steder, så vi undgår unødige udgifter. Så tjener samfundet ved det, og vi tjener også lidt,« siger han.

Sundhedsområdet kræver ifølge Wim Groot mere forskning, hvis vi skal tage ved lære af hinandens sundhedssystemer og få en forståelse af den lønspredning blandt europæiske læger, vi ser i disse år.

»Det er vigtigt at undersøge, fordi mange landes sundhedsudgifter stiger drastisk. Det kalder på et større behov for at øge effektiviteten i systemerne, og et sted, vi kan øge den, er på behandlingsudgifterne, der selvfølgelig inkluderer indkomsten for både speciallæger og praktiserende læger,« siger Wim Groot."

Kilde: Dagens Medicin, 30/01/2009

29.01.2009

Dansk naturfagslærer udpeget til Europas bedste


"Dansk naturfagslærer udpeget til Europas bedste – vandt 4.000 euro

Naturfagslærer Finn Skaarup Jensen fra Rønde Skole har netop vundet den prestigefyldte 1.-pris ved lærerkonferencen Science on Stage i Grenoble foran 500 deltagende lærere fra 28 lande.

Han får prisen for den nyskabende og kreative idé til et undervisningsforløb, hvor elever helt ned i 7. klasse lærer at bygge deres egne robotter ved hjælp af simple materialer, som alle har – træ, strips og hydraulik i plastslanger og engangssprøjter. Projektet kaldet ”Robotter i det virkelige liv” fik 1.-prisen på 4.000 euro.

Naturfagslærer Finn Skaarup Jensen, Rønde Skole

”Ikke bare mit projekt, men alle de danske projekter er jo levende bevis på, at naturvidenskab kan være både sjovt, spændende, kreativt – og på højt fagligt niveau på samme tid. Mine elever har elsket at bygge robotterne, og de bliver jo ved. Nogle tror, at naturvidenskab kun er for nørder, men det her viser jo tydeligt, at når man tager udgangspunkt i børnenes hverdag og derfra inddrager videnskabsteori, så bliver det tilgængeligt for alle”, siger Finn Skaarup Jensen.

”Prisen er et stort skulderklap til kreativ naturfagsundervisning, og vi lærere, som deltog på konferencen har besluttet at stille vores ideer og viden til rådighed for andre lærere herhjemme”, siger Finn Skaarup Jensen.

Juryen belønnede projektet for dets simple og alligevel innovative idé, for at robotterne kan bygges af materialer, som er lette at anskaffe, samt for at byggesættet allerede er sat i produktion i samarbejde med Produktionshøjskolen Djursland.

Undervisningsminister Bertel Haarder var med i Grenoble og er i dag vært ved en frokost og pressekonference for de ti danske deltagere i konkurrencen for at fejre de danske bidrag.

”Jeg så selv i Grenoble, hvor fantastisk dygtige og engagerede de danske naturfagslærere er. Finn Skaarup Jensens robotter er sjove og alligevel så enkle, at de vil kunne bruges i undervisningen overalt. Det er sådan vi skal fange elevernes interesse for naturvidenskaben ved at vise, hvor spændende det er ”, siger Bertel Haarder.

Ni danske lærere fra folkeskoler, tekniske skoler og gymnasier deltog i Science on Stage med i alt seks projekter. Flere end 500 deltagende lærere fra 28 lande deltog i påskeugen i konferencen, der både indeholdt vidensdeling, workshopper, udstillinger og shows. Den danske delegation blev udvalgt ved DM i Naturfag, som fandt sted hos Danfoss Universe i januar 2007.

DM i Naturfag og den danske deltagelse i Science on Stage er koordineret af Dansk Naturvidenskabsformidling og Danfoss Universe med støtte fra Undervisningsministeriet. For at sprede erfaringerne bedst muligt vil de deltagende lærere til efteråret afholde en række inspirationskurser for andre lærere."

Kilde: Undervisningsministerietshjemmeside, 13.04.2007

28.01.2009

Dansk kærlighed er bedst


"Dansk kærlighed er bedst

Århusiansk gartneri får prestigefuld førstepris for deres "brændende kærlighed" og samtidig er mini-potteplanter blevet en maxi-succes for dansk gartneri.  Til gengæld bliver palmer ikke noget man kun kan finde i et gartneri i fremtiden.
 
Danske Ingrid er topkvalitet
Gartneriet Knud Jepsen a/s i Hinnerup ved Århus kan nu prale med, at de producerer den bedste kalanchoë - potteplanten der også går under navnet "brændende kærlighed". På verdens største blomster- og plantefagmesse, Hortifair i Holland, modtog gartneriet nemlig for nylig den prestigefyldte førstepris fra House of Quality for deres Queen Kalanchoë Originals Ingrid. Men måske venter der endnu mere hæder forude, for den gule Ingrid er også nomineret til den højeste kvalitetspris "Interpolis Quality Cup". "

Kilde: Havebureauet, 11/11/2008

27.01.2009

Danske astronaut-kandidater blandt Europas bedst forberedte

  
"Danske astronaut-kandidater blandt Europas bedst forberedte

– De tre danske astronautkandidater er blandt Europas bedst forberedte til den udvælgelsesproces, der nu er skudt i gang, siger videnskabsminister Helge Sander. På et pressemøde i København i dag fortalte lederen af ESA's astronautcenter i Køln, Michel Tognini, om ESA's forestående udvidelse af astronautkorpset.

– De tre danske astronautkandidater er blandt Europas bedst forberedte til den udvælgelsesproces, der nu er skudt i gang, siger videnskabsminister Helge Sander.

På et pressemøde i København i dag fortalte lederen af ESA's astronautcenter i Køln, Michel Tognini, om ESA's forestående udvidelse af astronautkorpset.

Det er første gang siden 1992, at ESA optager nye astronauter i korpset. Helge Sander er optimistisk på de tre danske kandidaters vegne:

– De har allerede været igennem en benhård udvælgelsesproces herhjemme, de har gennemgået et fire uger langt, skræddersyet og målrettet uddannelsesprogram, og de har haft god tid til at supplere og styrke de kompetencer og den viden, som ESA efterlyser hos astronauterne.

På pressemødet deltog også Sveriges og Skandinaviens første astronaut, Christer Fuglesang.

– Astronauter er levende symboler på rumfart, og rumfart er vor tids opdagelsesrejse. Derfor skal Danmark have en astronaut, som vil blive rollemodel for den nysgerrighed og kreativitet, som forskning og ny viden kræver, siger Helge Sander.

For fire år siden – i april 2004 – gav videnskabsministeren startskuddet til den proces, som netop kulminerer med ESA's erklæring om at optage nye astronauter til korpset.

– Der skal nok være nogen – måske især i de tre kandidaters nære familie – som synes, at ventetiden har været lang. Men rumfart er en meget kompliceret branche med lange tidshorisonter, så tålmodighed og koncentrationsevner bliver der også brug for, siger Helge Sander.

ESA's meddelelse om at udvide astronautkorpset er kommet efter, at det europæiske laboratoriemodul, Columbus, og forsyningsfartøjet Jules Verne med succes er opsendt til den internationale rumstation, ISS, som fremover kan huse seks astronauter samtidig."

26.01.2009

Danske IT-chefer verden 3. bedst lønnede

"Danske IT-chefer verden 3. bedst lønnede

På top ti-listen over verdens bedst lønnede it-chefer sidder de vesteuropæiske af slagsen på otte pladser. Og de danske it-chefer ligger nummer tre, kun overgået af schweizere og tyskere.

Det viser en undersøgelse, som den amerikanske konsulentvirksomhed Mercer Human Resource Consulting har foretaget blandt 5.300 virksomheder i 36 lande.

En dansk it-chef tjener ifølge Mercer i gennemsnit cirka 734.000 kroner om året.

I Schweiz er lønnen godt og vel en million kroner, mens den tyske it-chef må nøjes med lige omkring 800.000 kroner om året.

De to ikke-europæiske lande, der befinder sig i top ti, er Japan og Hong Kong. Her går it-cheferne hjem med henholdsvis cirka 710.000 og 617.000 kroner.

En engelsk it-chef får i snit cirka 669.000 om året, en amerikansk 563.000.

De mindste it-cheflønninger udbetales i Vietnam, Filippinerne og Indien. Her er lønningerne henholdsvis cirka 127.000, 130.000 og 167.000 kroner."

Kilde: IT Portalen, 8/2005

25.01.2009

Dansk frugt og grønt er stadig bedst

"Dansk frugt og grønt er stadig bedst

Nye metoder til måling af indholdet af pesticidrester i frugt og grønt giver et misvisende billede. Der er stadig langt færre sprøjterester i dansk frugt og grønt end udenlandsk.

Fødevarestyrelsens opgørelse over pesticidrester i danske grøntsager viser, at der i 2006 var rester af sprøjtemidler i 14 pct. af de målinger, som myndighederne foretog. Det er en stigning på 2 pct. i forhold til 2005.

Grænsen for hvad man kan måle er imidlertid langt lavere i 2006 end i 2000, og derfor kan tallene ikke umiddelbart sammenlignes. Det betyder også, at der gøres flere fund, som også kunne være gjort i 2000, hvis teknikken havde været den samme.

Når danske afgrøder sprøjtes, vil der altid kunne findes nogle rester. Vi vil gerne fokusere på, at der ikke er pesticidrester i 86 pct. af de danske grøntsager. Det er flot internationalt set, når vi sammenligner os med de udenlandske, hvor kun 63 pct. af prøverne er uden rester. 

Gartnerierhvervet i Danmark vil gerne kendes som det sunde alternativ. Derfor er der også iværksat forskellige aktiviteter, der skal hjælpe til at reducere indholdet af sprøjterester i danskproduceret frugt og grønt. I samarbejde med de relevante myndigheder har erhvervet blandt andet iværksat et tilbagesporingsprojekt, der skal resultere i bedre rådgivning af avlerne i mindre brug af sprøjtemidler. Det projekt venter vi os meget af.

Når det er sagt, så har vi også behov for, at politikerne afsætter flere midler til forskning og udvikling i alternative bekæmpelsesstrategier, alternative midler og frem for alt en hurtigere godkendelse af nye, moderne og skånsomme midler. Det er i alles interesse, at danske frugter og grøntsager er så sunde og miljørigtige som muligt."

Kilde: Dansk Gartneris hjemmeside, 18/01/2008

24.01.2009

Danskere ER verdens lykkeligste folk

"Danskere ER verdens lykkeligste folk

Igen sætter en undersøgelse om lykke danskerne øverst på sejrsskamlen. Denne gang er det Michigan University som er nået frem til, at vores demokrati, sociale lighed og den fredfyldte atmosfære i Danmark, gør os til verdens lykkeligste land.

- Jeg har en stærk forventning om, at der er en sammenhæng mellem fred og lykke og demokrati og lykke. Danmark er ikke det rigeste land, men Danmark er et velstående land, siger professor Ronald Inglehart til Reuters.

Heldigvis er størstedelen af verdens borgere blevet mere lykkelige. Inglehart og hans kolleger har fulgt 52 lande siden 1981. Deres tal viser, at "glædesniveauet" er steget i 40 lande, mens det er gået ned ad bakke i 12 af landene.

Højt på listen af glade lande rangerer også Puerto Rico og Columbia sammen med Irland, Island, Holland og Sverige. Nederst på listen ligger Zimbabwe."

Kilde: DR, 1/7/2008

23.01.2009

De danske herrer er bedst


"De danske herrer er bedst

Ulrik Wilbek kan med sindsro udråbe Danmark til EM-favorit. De danske håndboldmænd og -drenge er aktuelt bedst i hele verden.

Dansk herrehåndbold er nummer et i verden.

Det er resultatet af den statistik, som Det Europæiske Håndboldforbund har lavet for 2007.

De danske herrer – U-19 landsholdet, U-21 landsholdet og Ulrik Wilbeks landshold har i alt samlet 296 points, og det er 24 flere end Kroatien og 36 bedre en Tyskland.
Ulrik Wilbeks A-landshold er rangeret som nummer tre efter verdensmestrene Tyskland og nummer to ved VM Polen.

Det danske U-21 landshold, der har Flemming Pedersen som træner er ligeledes rangeret som nummer tre efter Sverige og Tyskland. Endelig er det danske U-19 landshold, der trænes af Ole Nørgaard, på en førsteplads foran Kroatien og Tyskland.

Kvindesiden har ikke det samme at prale af. Der er Danmark sammenlagt kun nummer syv, mens man på klubsiden er nummer et. Det danske A-landshold er helt nede på en delt 13. plads, så der er virkelig noget at arbejde med for landstræner Jan Pytlick.

Heldigvis ser det bedre ud på U-19-statistikken – afløserne til de gamle på det nuværende A-landshold. De regnes for verdens bedste og er også favoritter til at vinde VM næste år. De danske U-17 piger, der trænes af Kristian Kristensen, er rangeret på en sjetteplads.

Når man lægger mænd og kvinder sammen, er dansk håndbold rangeret på en andenplads efter Frankrig, mens Spanien følger på en tredjeplads."

Kilde: BT, 19/12/2007

22.01.2009

Restaurant Noma 10. bedst i verden


"Restaurant Noma 10. bedst i verden
Den danske restaurant på Christianshavn er kravlet endnu højere op på listen over verdens bedste restauranter.
  
Det var en helt overbevisende ukrukket og ægte overrasket delegation fra Restaurant Noma, der i aftes blev stemt ind på en 10. plads over verdens bedste restauranter.

Det skete her til aften, da det ansete blad Restaurant Magazine i London ved en Oscar-lignende begivenhed hædrede de 50 bedste restauranter i verden.

Noma blev sidste år kåret som verdens 15. bedste restaurant, hvilket i sig selv var en overmåde flot placering og samtidig et stort hop opad listen fra Nomas hidtidige placering på plads nummer 33. Derfor fik restauranten også prisen som 'Årets højdespringer 2007.

Havde frygtet Japan
Den ære tilfaldt i år den engelske restaurant St. John, der gik fra en 34. plads til en 16. plads, men der er bestemt ingen sure miner hos Nomas hold, der på forhånd havde regnet med, at det ville blive svært at holde sidste års placering.

»For første gang er Michelin rykket ind i Japan, hvor de har strøet en masse stjerner over restauranter i Tokyo. Så vi havde frygtet, at afstemningen i London (som i øvrigt ikke har noget med Michelin at gøre red.) ville være med til at markere, at Tokyo er et nyt kulinarisk mekka«, siger direktør Peter Kreiner.

Det skete overhovedet ikke. Faktisk er der ikke én japansk restaurant på top 50 listen, som for tredje år i træk placerede den spanske restaurant El Bulli som nummer 1 og den engelske Fat Duck som nummer to.

Mere travlhed
Direktøren selv var ikke med til prisuddelingen, men det var til gengæld køkkenchef og medejer René Redzepi, chefsommelier Pontus Elofsson og souschef Jesper Kirketerp.

»De ringede derovre fra og kunne dårligt selv forstå det. Heller ikke selv om de sad med listen i hånden«, fortæller Peter Kreiner, der umiddelbart har svært ved at vurdere, hvad placeringen kommer til at betyde for Noma. Andet end travlhed.

For hvis man ønsker et bord til to en fredag eller lørdag aften på restauranten på Nordatlantisk Bryge, skal man stadig være forberedt på cirka tre måneders ventetid. Men hvis man er mere fleksibel og endnu bedre - kan besøge restauranten til frokost - er ventetiden langt kortere.

Og som Peter Kleiner understreger: Det er den fulde Noma-oplevelse, man får uanset hvornår på dagen, man lægger vejen forbi. Det er samme hold, der står i køkkenet til frokost og aften. "

Kilde: Politiken, 21/04/2008

Danske Restaurant Noma er 15. bedst i verden

"Danske Restaurant Noma er 15. bedst i verden

Den københavnske restaurant blev ved en stor højtidelighed i London igen hædret ved kåringen af The World's 50 Best Restaurants.
  
Den fineste restaurant i Danmark er blevet endnu finere.

Det skete mandag aften, da det ansete blad Restaurant Magazine i London ved en Oscar-lignende begivenhed hædrede de 50 bedste restauranter i verden.

Årets Højdespringer
Sidste år blev Restaurant Noma nummer 33 og dermed bedst i Skandinavien. Ved dette års kåring er Noma med en placering som nummer 15 rykket op i den absolutte verdenselite.

En placering, der sikrer den danske restaurant titlen som Highest Climber - Årets Højdespringer.

I forhold til det øvrige Norden er Noma henholdsvis 20 og 24 pladser foran de nærmeste 'forfølgere', Chez Dominique i Finland (35) og Oaxen Skärgårdskrog i Sverige (39)

Allerede hædret med to Michelin-stjerner
Endnu et solidt klap på skulderen for køkkenchef René Redzepi, der i skrivende stund befinder sig midt i festlighederne i London, samt restaurantchef Lau Richter og direktør Peter Kreiner der begge spændt ventede ved telefonen.

Tidligere på året blev de og deres visioner for det nordiske køkken hædret med to Michelin-stjerner.

»Det overgår vores vildeste fantasi«
»Det er fuldstændig fantastisk. Det overgår vores vildeste fantasi«, siger en spontant ellevild Peter Kreiner, der netop har modtaget oplysningen.

»Vi var tilsvarende glade og stolte over at få to Michelin-stjerner, men det er to forskellige systemer. Og lige præcis denne kåring har vi set utroligt meget frem til. Det er 541 chefkokke og madskribenter over hele verden, der stemmer, og vi betragter det som en utroligt troværdig kåring«, siger Peter Kreiner.

Med 15. pladsen er Noma kommet meget tæt på branchens absolutte yndlinge, El Bulli (1) i Spanien og The Fat Duck (2) i England, hvilket Nomas direktør betragter som en meget stor ære.

Men også hvad angår kontant omsætning, har hæderen en stor betydning.

Fire måneders ventetid på et bord
Marts måneds to Michelin-stjerner har selv i forhold til sidste år, der bød på én Michelin-stjerne og en 33. plads på The World's 50 Best Restaurants, eftertrykkeligt besværliggjort muligheden for at få et bord til to en fredag/lørdag aften.

Søgningen skyldes ud over en større dansk popularitet internationale gæster, der decideret rejser efter restaurantens særlige nordiske specialiteter, hvis ingredienser flyves ind fra blandt andet Norge og Island.

»Jeg er ikke sikker på, at vi har et bord på denne side af august. Og sådan var det i hvert fald ikke sidste år«, konstaterer Peter Kreiner, der nu efter aftenens seneste hæder har denne lidt jyske forventning til resten af året.

»Det tegner godt«. "

Kilde: Politiken, 23/04/2007

21.01.2009

Restaurant Noma bedst i Skandinavien

"Restaurant Noma bedst i Skandinavien
Engelske Restaurant Magazine har placeret det christianshavnske spisested blandt Top 50 i verden.
 
Nordiske råvarer og Christianshavns charme er gået lige i kødet på anmelderne fra britiske Restaurant Magazine. Bladet har i denne uge kåret verdens 50 bedste restauranter, og for første gang nogensinde er det med dansk deltagelse.

Det udvalgte spisested er Restaurant Noma, der er kommet på plads nummer 33. Eneste anden skandinaviske restaurant på listen er svenske Oaxen på en 48. plads.

På vej mod Michelinstjerne nummer to
På Noma bør man efterhånden være vant til pæn omtale. Fra starten i december 2003 og næsten fem kokkehuer i Politiken til Michelinstjerner i 2005 og 2006. Hæderen i år blev suppleret med en 'rising star', der gives til restauranter på vej mod endnu en stjerne.

Ikke desto mindre var personalet meget overrasket over placeringen på Top 50.

»Indtil vi blev nomineret, var der ikke andre end René Redzepi (køkkenchef på og initiativtager til Noma red.), der kendte til bladet. Det har ændret sig i de sidste par dage, og vi er virkelig stolte over at være med«, siger restaurantchef Lau Richter.

Mens køkkenet glæder sig, er der malurt i bægeret for forvetningsfulde restaurantgæster, der nu må styre mundvandet i endnu længere tid. Allerede nu er der tre-fire ugers ventetid på et bord. Og den tidshorisont ser ud ikke ud til at forandre sig foreløbig."

Kilde: Politiken, 11/04/2006

20.01.2009

New York Times skamroser danske restauranter


"New York Times skamroser danske restauranter
Dansk cuisine er en himmerigsmundfuld. I en ny artikel roser det anerkendte, amerikanske dagblad danske restauranter til skyerne.
  
Fra flæskesteg og flødekartofler til frosne hyldeblomstblade og færøske kæmperejer. Den danske cuisine har udviklet sig fra provinsielt til udsøgt inden for de sidste fem år.

I hvert fald hvis man skal tro New York Times. Det anerkendte amerikanske dagblads madskribent Seth Sherwood har været på Noma, Alberto K. og Geranium, og han er stærkt begejstret for standarden i de københavnske køkkener.

»Uventet, sprød yppighed«
I sin artikel kalder Seth Sherwood Nomas forret af syltede og pocherede vagtelæg for »en uventet, sprød yppighed«. Alberto K.'s retter får stemplet »fine og delikate«. Og Geraniums rulle af svinekødsfilet er »måske det bedste svinekød, jeg nogensinde har smagt«.

Unge kokke reder æren
Madskribenten mener, at det er de unge, danske kokke, der har tjent deres læretid i udlandet og nu er vendt hjem til hovedstadens køkkener, der redder de danske restauranters ære.

For blot fem år siden var dansk cuisine nemlig langt fra en imponerende oplevelse, mener han:

»Med få undtagelser har restaurantbesøg været en banal, skuffende oplevelse. Landets specialiteter - svinekød, kartofler og sild - blev på forudsigelig vis rekonstrueret fra restaurant til restaurant«

Stolte kokke
På Geranium er chefkok Rasmus Kofoed stolt af den overvældende omtale.

»Det er da dejligt at høre. Jeg har længe syntes, at vi var virkelig gode i Danmark, og jeg synes da, at det er fantastisk, at journalister og folk er begyndt at få øjnene op for det. At det til og med er nået hele vejen til New York, er da rigtig godt«.

Ligesom New York Times' Seth Sherwood mener Rasmus Kofoed også, at udbuddet af københavnske restauranter er blevet større og mere varieret inden for de seneste par år:

»Når folk spørger mig, hvor de skal tage hen at spise, spørger jeg dem, hvad de har lyst til i stedet for bare at anbefale et sted. For man kan få det hele i København lige nu: romantisk middag, italiensk rustikt, elegant, naturligt, nordisk og molekylær gastronomi«.

København som gourmetdestination
Også på Noma er man glade for roserne. Restauranten, der tegner sig for to af de i alt 12 Michelin-stjerner, som blev uddelt til 11 danske restauranter i 2008, er vant til international opmærksomhed. Men at blive rost til skyerne af New York Times er noget helt specielt, fortæller direktør Peter Kreiner.

»New York Times er 'the grandfather' - et af de mest respekterede medier, der findes. Så når de kaster blikket mod København, og vi så er så heldige at være med, er vi enormt stolte og glade. Det er da fedt, at en jounalist kommer herind og får en frokostoplevelse, som han vælger at skrive så billedligt og så positivt om. Det er vi meget, meget glade for«.

Peter Kreiner håber, at Seth Sherwoods artikel i New York Times vil lokke madelskere fra hele verden til København.

»Jeg tror, at nogle af de 'foodies', der har en glødende interesse for mad, måske i højere grad vil inkludere København som en gourmetdestination fremover. Næsten på lige fod med London og Paris«. "

Kilde: Politiken, 5/5/2008

19.01.2009

Danske mejerier bedst i Europa

"Danske mejerier bedst i Europa

På trods af faldende mælkepriser har Danmark EU’s bedste mejeriindustri, fast-slog formand Kaj Ole Pedersen på Mejeriforeningens generalforsamling. Danske mejerier har i de seneste fem år investeret 10 mia. kr. i at sikre den fremtidige konkurrenceevne. 

[...]

”Prisfaldet i Danmark sker fra et højere niveau end i de øvrige EU-lande. Det må vi ikke glemme,” understregede han i sin mundtlige beretning. ”Danmark ligger således stadig ca. 10 øre over gennemsnitsprisen i Holland, Tyskland og Frankrig.”

De faldende afregningspriser til mælkeproducenterne skyldes især det gradvist faldende loft over EU’s intervention af smør og beskæring af ordninger til intern afsætning. Det europæiske smørmarked er lige nu under et meget hårdt pres, fortalte Mejeriforeningens formand.

”Lurpak trodser dog denne tendens og viser effekten af et godt samarbejde, som vi skal forstå at påskønne i branchen. Gennem Lurpak er der gjort en flot indsats for at fastholde og øge salget af et højprisprodukt,” sagde han.

Mejerier og bønder investerer

Dansk mejeribrug står foran store udfordringer i de kommende år. Konkurrencen på markederne i og uden for Europa vil skærpes i takt med, at EU-støtten forsvinder og verdenshandlen liberaliseres. Men dansk mejeribrug og danske mælkeproducenter står stærkt i den nye markedssituation.

”Danmark har Europas bedste mejeriindustri. Over de seneste fem år har mejerierne investeret 10 mia. kr. for at sikre den fremtidige konkurrenceevne. Over 10 år har de danske mælkebønder investeret 15 mia. kr. i nye stalde, og indførelsen af kvotebørsen i 1997 har gjort det muligt at omsætte rigtig store mængder mælk, som de fortsættende mælkebønder har investeret otte mia. kr. i,” fortalte han."

Kilde: Mejeriforeningens hjemmeside, 30/05/2006

18.01.2009

Dansk firma bedst til USA-aktier

"Dansk firma bedst til USA-aktier

De færreste kan tjene penge på at investere i amerikanske aktier i øjeblikket, og endnu færre kan få

et afkast på 15 pct. Det er ikke desto mindre resultatet i første kvartal i år for vinderen i USA-klassen i Nelson''s

World Best Money Managers, som netop er blevet udgivet af Thomson Financial.

Men det er hverken en stor amerikansk pengetank

eller en kendt pengepasser i City of London, som er vinder. Det er Copenhagen Capital Management A/S i København. Det er ikke

første gang, at CCM er med i øverste liga, men direktør Frank Purlund mener, at det er første gang, at

firmaet er blevet nummer ét.

-Det skyldes en kombination af forsigtighed og held. Men vi har holdt os fri af IT-relaterede

aktier i det forløbne år, siger Frank Purlund som forklaring på successen.

Blue chip aktier

I stedet

har firmaet koncentreret sig om blue chip-aktier - dvs. nogle af de største og bedste virksomheder på det amerikanske

marked -som altså har givet pote i årets tre første måneder.

Men der er ikke tale om nogen enlig svale.

Tager man det første halvår i år, er USA-afkastet på 16 pct., og virksomhedens internationale portefølje er

med et afkast på 38 pct. også langt højere end de triste tal, man er vant til at se fra investeringsbranchen.

Måske

kan beliggenheden i Danmark bidrage til, at man spotter muligheder, andre ikke får øje på. For eksempel har aktier

i danske provinsbanker ifølge Frank Purlund bidraget meget til det gode resultat for den internationale samling af aktier.

Dem

vil udenlandske pengeforvaltere formentlig have sværere ved lige at få øje på, når de skal sammensætte

deres porteføljer.

Nedturen ikke ovre

Men CCM mener ikke, at nedturen for aktiemarkederne nødvendigvis er

ovre, selv om virksomhedens egne resultater kunne tyde på det.

Ganske vist er renteniveauet så lavt, at aktier på

et tidspukt nærmest naturnødvendigt må blive interessante som investeringsobjekter igen.

Og ganske vist venter

branchen, at de store pensionskasser igen melder sig på købers marked i stor stil og holder hånden under markedet.

Men CCM vil inden for de næste seks måneder stadig investere »forsigtigt«, som Frank Purlund siger."

Kilde: Erhvervsbladet, 23/06/2003

17.01.2009

Dansk pres giver bedre bananer

"Dansk pres giver bedre bananer

Bananindustrien har gennem mange år været udskældt af miljø- og faglige organisationer. De fem dominerende bananproducenter på verdensmarkedet er berygtede for at se stort på miljøet og de ansattes arbejdsforhold. Og selv om der er indgået aftaler om begge dele, er producenterne ikke meget for at overholde dem.

De mange problemer kom for år tilbage Coop Danmark for øre, og efter at have hørt en øjenvidneberetning valgte det nordiske handelsselskabs danske miljøchef Mogens Werge at gøre noget ved det. Han kontaktede organisationen Nephentes, og sammen er supermarkedgiganten og miljøorganisationen nu begyndt at tjekke bananernes oprindelse. Og det har faktisk haft det resultat, at en af verdens største bananproducenter Chiquita har ændret deres opførsel."

Kilde: Tænk, 22/12/2004

16.01.2009

Dansk flyselskab er bedst i Norge

"Dansk flyselskab er bedst i Norge

MyTravel Airways er Norges bedste charterflyselskab!

Det mener i hvert fald landets største rejsemagasin, ”Reiser & Ferie”, der har testet 16 af de charterflyselskaber, der i sommer har fløjet fra norske lufthavne. Bladet har brugt en karakterskala til 6, og MyTravel Airways kommer ind med en totalkarakter på hele 5,3 – et pænt stykke foran TUIFly Nordic med blot 4,6.

MyTravel Airways scorer topkarakter på tre områder: kabinepersonale, miljøprofil og – toiletter! Kun en karakter ligger på fire."

Kilde: Mytravels hjemmeside

15.01.2009

Dansk aktieanalytiker bedst i Norden

"Dansk aktieanalytiker bedst i Norden

Starmine har for sjette år i træk lavet en rangliste over nordens bedste analytikere ud fra deres aktietips i 2006. Og det er dansk aktieanalytiker, der topper listen, skriver svenske Dagens Industri.

Claus Almer fra ABG Sundal Collier topper listen som den bedste aktieanalytiker i 2006, ifølge undersøgelsen lavet af den britiske analysevirksomhed Starmine.

- Mine to bedste købsanbefalinger for 2006 var Biomar og Simcorp, som begge steg over 90 pct, udtaler Claus Almer fra ABG Sundal Collier i København.

Ifølge Starmine slog han i gennemsnit sine konkurrenters råd med 29 pct.

Listen over bedste aktietips for 2006 ser således ud:

1) Claus Almer fra ABG Sundal Collier
2) Markus Steinby fra SEB Enskilda
3) Paavo Ahonen fra FIM Securities
4) Annette Larsen fra Gudme Raaschou
5) Kaisa Ojainmaa fra SEB Enskilda"

Kilde: Netposten, 26/03/2007

14.01.2009

Dansk håndbold bedst i Europa

"Dansk håndbold bedst i Europa

Dansk håndbold er suverænt nr. 1 i Europa. Det viser EHF's samlede rangliste for 2008 for herre- og damelandshold. Danmark har som Europas førende nation 528 point foran Spanien og Tyskland på 480 og 476 point. Det er de mange EM- og VM-triumfer for A- og U-landsholdene, der ligger bag de glædelige tal.    

Dansk herrehåndbold er nærmest uden konkurrence på førstepladsen, hvor EM-guld til Herre-A og Herre-U20 samt EM-sølvmedaljer til Herre-U18 næsten ikke kan overgåes. De tre herrelandshold har skrabet 316 point sammen langt foran Tyskland og Frankrig på en 2. og 3. plads med 276 og 256 point.  

Selv om damelandsholdet endte på en lidt skuffende 11. plads ved EM, rangerer damerne trods alt som nr. 3 i Europa med 212 point efter Spanien med 276 og Rusland på 220. Det er Dame-U20 landsholdets sølvmedalje ved EM og Dame-U18's EM-bronzemedaljer, der trækker damerne op på den flotte tredjeplads." 

Kilde: Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside

10.01.2009

Jantelovens 10 bud

   1. Du skal ikke tro, du er noget.
   2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
   3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
   4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
   5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
   6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
   7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
   8. Du skal ikke le ad os.
   9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
  10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.